Μέδουσα/Τσούχτρα

Κίνδυνοι στη θάλασσα από τσιμπήματα ή δαγκώματα

 Η θάλασσα αποτελεί έναν μαγευτικό τόπο χαλάρωσης και διασκέδασης, κρύβοντας όμως και διάφορους κινδύνους. Εκτός από τα πνιγμούς και τα ατυχήματα, οι κολυμβητές και οι λάτρεις της θάλασσας μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με τσιμπήματα ή δαγκώματα από διάφορα θαλάσσια πλάσματα. Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα: 

1. Μέδουσες/ Τσούχτρες:

• Τα τσιμπήματα από τσούχτρες προκαλούν έντονο πόνο, ερεθισμό και κοκκινίλα στο δέρμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα.

 Προφύλαξη:  Φοράτε στολή neoprene κατά την κολύμβηση, αποφύγετε περιοχές με μέδουσες, μην αγγίζετε άγνωστα αντικείμενα στη θάλασσα.

Αντιμετώπιση: Ξεπλύνετε την πληγή με θαλασσινό νερό (όχι γλυκό), αφαιρέστε τυχόν κολλημένα πλοκάμια με πλαστική κάρτα η τσιμπιδάκι,  ρίξτε ξίδι στην επιφάνια ,  αν είναι συνηθισμένη χρησιμοποιήστε αμόνια , η συμβουλευτείτε γιατρό σε περίπτωση σοβαρών συμπτωμάτων.

2. Σφουγγάρια:

• Ορισμένα είδη σφουγγαριών, όπως η λεκάνη, έχουν αιχμηρές άκρες που μπορούν να τσιμπήσουν και να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα.

Προφύλαξη: Μην αγγίζετε άγνωστα σφουγγάρια, φοράτε υποδήματα κατά την εξερεύνηση βραχωδών περιοχών.

Αντιμετώπιση: Ξεπλύνετε την πληγή με θαλασσινό νερό, εφαρμόστε αντισηπτικό, συμβουλευτείτε γιατρό σε περίπτωση σοβαρών συμπτωμάτων.           

3. Σαλάχια:

• Το τσίμπημα η τα δαγκώματα από σαλάχια , αν και σπάνια, Το δηλητήριό τους προκαλεί έντονο πόνο, αλλά ο αληθινός κίνδυνος είναι η ανοιχτή πληγή που δημιουργείται από το κτύπημά τους το τσίμπημα γίνεται με την ουρά τους.

Προφύλαξη: Μην κολυμπάτε σε περιοχές με γνωστή παρουσία σαλαχιών, αποφύγετε περιοχές με κοπάδια ψαριών (πιθανή τροφή για σαλάχια), μην κολυμπάτε μόνοι σας, να μην τα προκαλείτε, μην αιμορραγείτε στη θάλασσα.

Αντιμετώπιση: Πάρτε το θύμα έξω από το νερό, αν η πληγή είναι ρηχή με εμβάπτισή του σε ζεστό νερό θα ανακουφίσει , ασκήστε πίεση στην πληγή για να σταματήσετε την αιμορραγία, καλέστε ασθενοφόρο, διατηρήστε το θύμα ήρεμο και ζεστό.

4. Θαλάσσιες χελώνες:                

• Αν και φιλικά πλάσματα, οι θαλάσσιες χελώνες μπορεί να δαγκώσουν αν νιώσουν απειλή.

Προφύλαξη: Μην πλησιάζετε ή αγγίζετε θαλάσσιες χελώνες, αφήστε τους αρκετό χώρο, μην τις ταΐζετε. 

Αντιμετώπιση: Ξεπλύνετε την πληγή με θαλασσινό νερό, εφαρμόστε αντισηπτικό, συμβουλευτείτε γιατρό σε περίπτωση σοβαρών συμπτωμάτων. 

Γενικά:
• Σε κάθε περίπτωση τσιμπήματος ή δαγκώματος από θαλάσσιο πλάσμα, είναι σημαντικό να καθαρίζετε την πληγή με θαλασσινό νερό και να εφαρμόζετε αντισηπτικό.
• Σε σοβαρές περιπτώσεις, με έντονο πόνο, πρήξιμο, δύσπνοια ή άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

 

Δράκαινες και Σκορπίνες:

Δράκαινες:

• Ζει κατά βάση σε βαθιά αλλά και σε ρηχά νερά, Συνήθως είναι κρυμμένες κάτω από την άμμο.
• Έχουν αιχμηρά αγκάθια στην ράχη τους μαύρα , που εκκρίνουν δηλητήριο.
• Το τσίμπημα από δράκαινα προκαλεί έντονο πόνο, ερεθισμό, πρήξιμο και μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, ζαλάδα και πυρετό.
Προφύλαξη: Φοράτε υποδήματα , μην βαδίζετε κανονικά αλλά σέρνοντας τα πόδια σας , μην αγγίζετε άγνωστα ψάρια, προσέχετε που πατάτε.
Αντιμετώπιση: Ξεπλύνετε την πληγή με θαλασσινό νερό (όχι γλυκό), αφαιρέστε τυχόν κολλημένα αγκάθια με η τσιμπιδάκι, βυθίστε το τραυματισμένο σημείο σε ζεστό νερό (40-50°C) τόσο όσο αντέχετε ώστε να μην προκαλέσει στον παθόντα έγκαυμα για 20-30 λεπτά, συμβουλευτείτε γιατρό.

Σκορπίνες: 

  • Ζουν σε βραχώδεις και αμμώδεις βυθούς, καμουφλάρονται εύκολα στο περιβάλλον.
  • Έχουν αιχμηρά αγκάθια στην ράχη και στα πτερύγια τους, που εκκρίνουν δηλητήριο.
  • Το τσίμπημα από σκορπίνα προκαλεί έντονο πόνο, ερεθισμό, πρήξιμο και μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, ζαλάδα και πυρετό.
  • Προφύλαξη: Φοράτε υποδήματα κατά την εξερεύνηση βραχωδών περιοχών, μην αγγίζετε άγνωστα ψάρια, προσέχετε που πατάτε.
  • Αντιμετώπιση: Ξεπλύνετε την πληγή με θαλασσινό νερό (όχι γλυκό), αφαιρέστε τυχόν κολλημένα αγκάθια με τσιμπιδάκι, εφαρμόστε πάγο για 10-15 λεπτά, βυθίστε το τραυματισμένο σημείο σε ζεστό νερό (40-50°C) τόσο όσο αντέχετε ώστε να μην προκαλέσει στον παθόντα έγκαυμα για 20-30 λεπτά, συμβουλευτείτε γιατρό.

Συμβουλές:

• Σε περίπτωση τσιμπήματος από δράκαινα ή σκορπίνα, μην πανικοβληθείτε.
• Ακολουθήστε τα βήματα αντιμετώπισης που προαναφέρθηκαν.
• Εάν ο πόνος είναι έντονος ή εάν εμφανιστούν ανησυχητικά συμπτώματα, αναζητήστε άμεσα ιατρική             βοήθεια.
• Καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών με αντισηπτικό, τσιμπιδάκι και                           Παγοκύστη η ψυκτικο σπρέι .

Κανένα σχολιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *